Effectieve zonnebescherming
Wie houdt er niet van de zon? De zomerdagen lijken eindeloos, we eten buiten en we genieten allemaal van de warmte, het licht en de vitamine D. De zon is prachtig, maar kan ook schade toebrengen. Bijna dagelijks een effectieve UV-bescherming aanbrengen, is dan ook zeer belangrijk.
UVA en UVB: wat doen deze zonnestralen echt?
De zon straalt twee soorten ultraviolette stralen uit: UVA en UVB. UVB verbrandt de buitenste huidlagen en stimuleren de productie van pigment, waardoor we bruin worden (onthoud ‘B’ van branden en bruinen). UVA-stralen dringen dieper door in de huid en breken collageen en elastine af, wat leidt tot vroegtijdige veroudering. Beide soorten stralen verhogen het risico op huidkanker.
Wolken en ramen: geen betrouwbare UV-blokkers
Wist je dat de schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon zelfs door wolken en ramen je DNA kunnen beschadigen? UVB-stralen kunnen weerkaatsen op oppervlakken zoals zand, water en muren, terwijl UVA-stralen door wolken en ramen dringen. Tot 80% van de UV-straling kan door wolken heen, zelfs als we in de schaduw zitten. Daarom is het belangrijk om dagelijks een breed-spectrum zonnecrème te gebruiken.
Blauw licht
Blauw licht, met golflengtes tussen 380 en 500 nanometer, komt van de zon en apparaten zoals smartphones en LED-verlichting. Het kan schadelijk zijn voor de huid doordat het:
- Oxidatieve stress veroorzaakt en huidcellen beschadigt.
- Hyperpigmentatie bevordert en donkere vlekken veroorzaakt.
- Collageen afbreekt, wat rimpels en verlies van stevigheid veroorzaakt.
- Ontstekingsreacties uitlokt, leidend tot roodheid en irritatie.
Bescherming zoals zonnecrème en beperkte schermtijd is daarom belangrijk.
Hoe vaak moet ik zonnecrème aanbrengen?
Waarschijnlijk vaker dan je denkt. Zonnecrème moet elke paar uur (+/- 2 à 3 uur) opnieuw worden aangebracht. Herhaal het aanbrengen direct na het zwemmen, hevig zweten of afdrogen met een handdoek, zelfs als de zonnecrème waterbestendig is. Voor je gezicht en hals zijn ongeveer 2 vingerlengtes (halve koffielepel) per regio nodig, en voor je lichaam ongeveer 25 ml (een gevulde borrelglas).
Wat is belangrijk bij de keuze van een zonnecrème?
Bij het kiezen van een zonnecrème zijn er verschillende factoren om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je huid goed beschermd is:
1. Breed-spectrum bescherming
Zorg ervoor dat de zonnecrème zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt. UVA-stralen dringen dieper door in de huid en dragen bij aan veroudering en huidkanker, terwijl UVB- stralen verantwoordelijk zijn voor zonnebrand.
2. SPF (Sun Protection Factor)
Kies een zonnecrème met een SPF van minstens 30. SPF 30 blokkeert ongeveer 97% van de UVB-stralen. Voor mensen met een lichte huid of bij lange blootstelling aan de zon kan een hogere SPF wenselijk zijn.
3. Waterbestendigheid
Als je gaat zwemmen of intensief sporten, kies dan een waterbestendige zonnecrème. Let op de aanduiding 'water resistant' en de duur van de bescherming (40 of 80 minuten).
4. Huidtype
- Gevoelige huid: Kies een zonnecrème zonder geurstoffen en alcohol, en zoek naar minerale zonnefilters zoals zinkoxide of titaniumdioxide.
- Vette of acnegevoelige huid: Gebruik een olievrije of niet-comedogene zonnecrème om verstopte poriën te voorkomen.
- Droge huid: Kies een hydraterende zonnecrème met extra vochtinbrengende ingrediënten.
5. Ingrediënten
- Minerale filters: Zinkoxide en titaniumdioxide bieden fysieke bescherming en zijn geschikt voor gevoelige huidtypes.
- Chemische filters: Ingrediënten zoals avobenzone, oxybenzone en octocrylene absorberen UV-stralen. Let op eventuele allergieën of gevoeligheden.
6. Specifieke eigenschappen
- Voor kinderen: Gebruik een zonnecrème speciaal ontwikkeld voor kinderen, die vaak zachter is voor de huid.
- Anti-aging: Sommige zonnecrèmes bevatten antioxidanten en andere anti-aging ingrediënten.
Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een zonnecrème kiezen die effectief is en aansluit bij jouw specifieke huidbehoeften.
Minerale of chemische zonnecrème?
Minerale zonnecrèmes en chemische zonnecrèmes bieden beide bescherming tegen de zon, maar ze hebben verschillende voordelen en eigenschappen. Hier zijn enkele voordelen van minerale zonnecrèmes ten opzichte van chemische zonnecrèmes:
- Minerale zonnecrèmes werken meteen na het aanbrengen omdat ze een fysieke barrière vormen op de huid die UV-stralen weerkaatst.
- Minerale zonnecrèmes, die meestal zinkoxide en titaniumdioxide bevatten, zijn minder irriterend en daardoor beter geschikt voor mensen met een gevoelige huid of huidproblemen zoals rosacea en eczeem.
- Omdat minerale zonnecrèmes geen chemische filters bevatten, is de kans op allergische reacties en huidirritaties kleiner.
- Chemische zonnefilters zoals oxybenzone en octinoxate zijn schadelijk voor koraalriffen en mariene ecosystemen. Minerale zonnecrèmes zijn vaak reef-safe en ocean friendly hebben minder impact op het milieu.
- Minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide bieden van nature breed-spectrum bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
- Sommige chemische filters kunnen hormoonverstorende effecten hebben. Minerale zonnefilters hebben deze eigenschap niet, waardoor ze een veiligere optie zijn voor langdurig gebruik.
TINGE MINERAL SUN CREAM
Als apothekers bij Tinge hebben we een minerale zonnecrème met SPF30 en SPF50+ ontwikkeld voor een veilige, breed spectrum bescherming tegen schadelijke UV-stralen en blauw licht, waardoor je zorgeloos van de zon kunt genieten. Tinge mineral sun scream SPF30 blokkeert 97% en Tinge mineral sun cream SPF50+ blokkeert 98% (geen enkele zonnebrandcrème blokkeert 100%).
We kozen bewust voor een minerale non-nano zonnecrème vanwege de toenemende zorgen over chemische filters en zijn toxische impact op het milieu. Minerale filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, liggen op je huid en weerkaatsen UV-stralen. Tinge kiest voor non-nano-deeltjes, die op de huid blijven liggen, om mogelijke gezondheidsrisico's en milieuschade zoveel mogelijk te vermijden. Ze bieden effectieve bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, zonder dat ze in je huid worden opgenomen. Dit vermindert het risico op allergische reacties en huidirritatie, en is veiliger voor het milieu omdat het koraal niet wordt verstoord.
Oxybenzone (chemische filter) werd gevonden in de urine van 97 procent van de 2500 mensen die in 2008 door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zijn getest. Verdere studies hebben de chemische stof ook in moedermelk gevonden. Als één van de weinige ingrediënten die door de FDA (US Food and Drug Administration) als veilig worden beschouwd, komt non-nano zinkoxide daarentegen nooit in de bloedbaan terecht.
Wat maakt onze minerale zonnecrèmes zo uniek?
- bescherming tegen UVA, UVB én blauw licht!
- water resistent
- geschikt voor baby’s, kinderen en volwassenen
- 100% minerale filters en 96,3% natuurlijke ingrediënten
- aangename geur (hypo-allergeen)
- dermatologisch getest en goedgekeurd
- zonder parabenen, minerale oliën of siliconen
- oceaan- en koraalrifveilig
- bevat Astaxanthine (super antioxidant)
- hydrateert door toevoeging van aloe vera
- vegan
BELANGRIJK! we hebben uitgebreide SPF testen in vivo gedaan en deze kunnen ook altijd opgevraagd worden. Met de Tinge mineral sun cream kan u zeker zijn van een effectieve bescherming tegen de zon.
SHOP DE TINGE MINERALE ZONNECRÈMES